Prikazujemo 1–20 od 139 rezultata

Filter
Sort by :
Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni bijelim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Sadi se u grupama s drugim cvatućim grmljem ili samostalno. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima. Mogućnost sadnje i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:
Abelia x grandiflora 'Edward Goucher'

Abelia x grandiflora ‘Edward Goucher’

Abelia x grandiflora 'Edward Goucher' – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni ružičastim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima.

Share this :
Share this:
Acer palmatum

Acer palmatum

Acer palmatum – dlanastolisni javor je listopadno stablo niskog rasta visoko 5-8 m visine i često razgranato od niže razine. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani, dvostruko nazubljenih rubova. Između listića duboki su rezovi, zbog čega list izgleda kao široko otvorena ruka s raširenim prstima. Biljkama odgovaraju plodna tla bogata humusom, umjereno vlažna i blago kisela te puno svjetlosti, premda tolerira malo sjene.

Share this :
Share this:
Acer platanoides

Acer platanoides

Acer platanoides – javor mliječ je listopadno stablo od 20 do 35 m visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta. Zbog ljepote svoje krošnje sve se više koristi u hortikulturne svrhe. Listovi su svjetlo zeleni palmastog oblika s pet lapova, u jesen žute do narančasto-crvenkaste boje. Otporan je na gradska onečišćenja i hladne temperature.

Share this :
Share this:
Acer platanoides 'Drumondii'

Acer platanoides ‘Drumondii’

Acer platanoides 'Drumondii' – javor mliječ 'Drumondii' je listopadno drvo. Raste do 7-8 m u visinu i 5-6 m u širinu. Dobro podnosi vapnenačko tlo (plitko tlo ispod kojeg su vapnenačke stijene) te je sporog rasta. Zbog plitkog korijenskog sustava treba izbjegavati sadnju blizu kuća i betoniranih staza. Traži sunčane i umjereno sjenovite položaje.

Share this :
Share this:
Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus – gorski javor je listopadno stablo 30-40 m visine stoga je pogodan za velike okućnice i vrtove. Krošnja mu je ovalna i bujna. Listovi su nasuprotni, veliki (10-20 cm) s pet lapova i nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, na naličju sivozeleni. Dolazi iz područja vlažne klime i toplog tla. Kako stari, kora mu ispuca u krpama, poput platane, pa tome zahvaljuje i svoje ime. Otporan je na gradska onečišćenja i brzog je rasta.  

Share this :
Share this:
Agapanthus africanus

Agapanthus africanus

Agapanthus africanus – afrički ljiljan je zimzelena, višegodišnja, zeljasta biljka. Cvate u srpnju i kolovozu plavoljubičastim i bijelim cvjetovima koji se nalaze na dugačkim stapkama do 90 cm visine. Sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima u području mediteranske klime ili češće kao sobna biljka. Odgovara joj svjetlo ili plusjenovito stanište, te plodna, rahla i dobro drenirana zemlja.

Share this :
Share this:
Agave americana

Agave americana

Agave americana – američka agava je trajna biljka zeleno plavkaste boje. Nakon 8-10 godina stvara uspravnu i vrlo visoku stabljiku od 8-9 m s mnogobrojnim, malim, žutim cvjetovima. Cvatnja traje 2-3 mjeseca. Nakon što cvjetovi odumru i sama biljka umire. Raste na slabom zemljištu i kamenjarima. U zimskom periodu potrebno ju je zaštititi od mraza i čuvati na temperaturi od 4-6 ⁰C.

Share this :
Share this:
Albizia julibrissin

Albizia julibrissin

Albizia julibrissin – albicija je listopadni grm ili stablo do 15 m visine. Krošnja je razgranata i široka, oblikom podsjeća na kišobran. Cvjetovi su veliki promjera oko 5 cm, skupljeni u guste cvatove, vrlo su dekorativni, egzotičnog izgleda. Cvatu ljeti i ugodnog su mirisa. Otporna je na hladne temperature te se može uzgajati u kontinentalnom području. Odgovara im pozicija punog sunca, otporne su na sušu, a polusjenovito mjesto toleriraju no u tom slučaju obilna cvatnja može izostati.

Share this :
Share this:
Alyssum sp.

Alyssum sp.

Alyssum sp. – kamenita trava je niska jednogodišnja biljka do 10 cm visine koja se može saditi u vaze, uz rub staza, na početak vrtne gredice ili u kamenjar. Ima duguljaste, igličaste listove i sitne cvjetiće koji mirišu na med, a mogu biti bijeli, ružičasti ili tamnoljubičasti. Sadite je na mjesta gdje ima puno sunca i neka tlo bude dobro drenirano. Mlade biljke se sade na otvorenom kada prođe opasnost od mraza.

Share this :
Share this:
Badem Filipo Ceo

Badem Filipo Ceo

Badem Filipo Ceo – stara talijanska sorta. Sazrijeva srednje rano - u prvoj polovici rujna. Cvijeta kasno. Samooplodna je sorta, ali bolje rađa uz oprašivače. Plod je krupan (oko 4,8g), okruglastog oblika i spada u sortu tvrde ljuske. - Soleta  - Porijeklom je iz Španjolske, srednje visine, dobro je razgranat i ima poluvertikalni rast. Ljuska je eliptična i tvrda, vrijeme cvatnje je od 15. veljače do 05. ožujka.

Share this :
Share this:
Begonia semperflorens

Begonia semperflorens

Begonia semperflorens – begonija je višegodišnja zeljasta biljka, mesnate razgrante stabljike do 50 cm visine. Cvate bujno od proljeća do jeseni. Otporna je na vrućine i suha ljeta . Moguće ju je saditi i u polusjeni. Odgovara joj dobro drenirana zemlja. U ponudi imamo razne boje listova (zeleni, crvenosmeđi) i cvjetova (bijeli, roza, crveni).

Share this :
Share this:
Berberis julianae

Berberis julianae

Berberis julianae – julijanina žutika je zimzeleni grm do 3 m visine. Listovi su duguljasti, dugi do 10 cm, kožaste teksture i bodljikavog vrha i rubova, tamno zeleni, u jesen tamno crvene boje. Cvatu u svibnju. Grmu odgovara sunčano do polusjenovito mjesto. Može rasti i u sjeni iako cvjetove neće stvarati bujno. Može rasti u raznim tipovima tla koja imaju dobru drenažu. Otporna je na sušu, gradska onečišćenja i hladne temperature. Uzgaja se kao soliterna ukrasna biljka ili kao živica.

Share this :
Share this:
Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea – žutika je listopadni grm tamno crvenih listova, jako razgranate i guste stabljike do 2,5 m visine i do 1 m širine. Cvate u travnju i svibnju žutim cvjetovima. Plodovi su crvene boje, dozrijevaju krajem ljeta i ostaju na biljci preko zime. Otporna je na hladne temperature i na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Bignonia radicans

Bignonia radicans

Bignonia radicans – tekoma je listopadna penjačica koja se penje uz pomoć zračnog korijenja te dosegne visinu i do 20 m. Cvjetovi su trubasti narančaste ili crvene boje i mogu narasti do 8 cm. Cvjeta od lipnja do rujna. Dobro raste na sunčanom, toplom i zaštićenom mjestu. Uzgaja se na hranjivom, dobro dreniranom tlu. Razvijeni primjerci otporni su na mraz te podnose niske temperature i do -20⁰C.

Share this :
Share this:
Bougainvillea sp.

Bougainvillea sp.

Bougainvillea sp. – bugenvilija je listopadna penjačica koja ovisno o staništu može narasti i do 10 m visine. Ima brojne trnove koji se nalaze iznad pupova. Listovi su tamnozeleni, spiralno raspoređeni. Cvjetovi su mali i žuti, okruženi velikim pricvjetnim listovima raznih boja (ružičasti, bijeli, žuti, narančasti, crveni) zbog čega izgleda vrlo lijepo. Cvate od travnja do studenog. Mogu se uzgajati u obliku stabla, živice ili u velikoj tegli. Odgovaraju joj staništa pune sunčeve svjetlosti te rahla zemlja, a temperatura ne bi trebala biti niža od -6-8 ⁰C.

Share this :
Share this:
Buddleia davidii

Buddleia davidii

Buddleia davidii – budleja ili ljetni jorgovan je listopadni grm savijenih grana visine oko 2 metra. Cvjetovi su sitni, blagog mirisa. Boja cvijeta varira, od bijele do tamnoljubičaste, a cvate od srpnja do početka jeseni. Traži sunčani položaj, običnu vrtnu zemlju. U vrijeme cvatnje zalijeva se obilno. Dobro podnosi rez pa je moguće formiranje krošnje. Otporna je na niske temperature.

Share this :
Share this:
Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens - šimšir je gusti zimzeleni sitnolisni spororastući grm, pogodan i za male živice. Bolje uspijeva u sjenovitim položajima, premda može rasti i na sunčanom području ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Otporna je na niske temperature. Vrlo dobro podnosi orezivanje, koristi se u formalnom vrtlarstvu gdje se orezuje u željene oblike.

Share this :
Share this:
Callistemon laewis

Callistemon laewis

Callistemon laewis – četkovac je egzotična mediteranska zimzelena vrsta koja se može uzgajati kao manje stabalce ili grm, a koristi se i kao cvatuća mediteranska živica. Cvjetovi su mali i neugledni sa po 5 latica, no prašničke niti su crvene i duge i daju cvatu izgled crvene četke. Biljka cvate od lipnja i cvatnja može potrajati sve do listopada. Calistemon voli sunčane položaje te vlažno i dobro drenirano tlo blago kisele do neutralne reakcije. Tijekom cvatnje potrebno ga je jednom mjesečno prihraniti.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica

Cedrus atlantica

Cedrus atlantica – atlaski cedar je crnogorično stablo koje naraste do 40 m visine tvoreći široko piramidalnu krošnju. Listovi su igličasti plavkasto zeleni skupljeni u čuperke. Često se kod nas uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima i većim dvorištima. Odgovara mu toplo stanište, rahlo tlo bogato vapnom. Dobro uspijeva u područjima blage klime i vlažne atmosfere. Otporan je na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:

Prikazujemo 1–20 od 139 rezultata