Prikazujemo 1–20 od 116 rezultata

Filter
Sort by :
Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni bijelim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Sadi se u grupama s drugim cvatućim grmljem ili samostalno. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima. Mogućnost sadnje i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:
Abelia x grandiflora 'Edward Goucher'

Abelia x grandiflora ‘Edward Goucher’

Abelia x grandiflora 'Edward Goucher' – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni ružičastim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima.

Share this :
Share this:
Acer palmatum

Acer palmatum

Acer palmatum – dlanastolisni javor je listopadno stablo niskog rasta visoko 5-8 m visine i često razgranato od niže razine. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani, dvostruko nazubljenih rubova. Između listića duboki su rezovi, zbog čega list izgleda kao široko otvorena ruka s raširenim prstima. Biljkama odgovaraju plodna tla bogata humusom, umjereno vlažna i blago kisela te puno svjetlosti, premda tolerira malo sjene.

Share this :
Share this:
Acer platanoides

Acer platanoides

Acer platanoides – javor mliječ je listopadno stablo od 20 do 35 m visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta. Zbog ljepote svoje krošnje sve se više koristi u hortikulturne svrhe. Listovi su svjetlo zeleni palmastog oblika s pet lapova, u jesen žute do narančasto-crvenkaste boje. Otporan je na gradska onečišćenja i hladne temperature.

Share this :
Share this:
Acer platanoides 'Drumondii'

Acer platanoides ‘Drumondii’

Acer platanoides 'Drumondii' – javor mliječ 'Drumondii' je listopadno drvo. Raste do 7-8 m u visinu i 5-6 m u širinu. Dobro podnosi vapnenačko tlo (plitko tlo ispod kojeg su vapnenačke stijene) te je sporog rasta. Zbog plitkog korijenskog sustava treba izbjegavati sadnju blizu kuća i betoniranih staza. Traži sunčane i umjereno sjenovite položaje.

Share this :
Share this:
Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus – gorski javor je listopadno stablo 30-40 m visine stoga je pogodan za velike okućnice i vrtove. Krošnja mu je ovalna i bujna. Listovi su nasuprotni, veliki (10-20 cm) s pet lapova i nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, na naličju sivozeleni. Dolazi iz područja vlažne klime i toplog tla. Kako stari, kora mu ispuca u krpama, poput platane, pa tome zahvaljuje i svoje ime. Otporan je na gradska onečišćenja i brzog je rasta.  

Share this :
Share this:
Agapanthus africanus

Agapanthus africanus

Agapanthus africanus – afrički ljiljan je zimzelena, višegodišnja, zeljasta biljka. Cvate u srpnju i kolovozu plavoljubičastim i bijelim cvjetovima koji se nalaze na dugačkim stapkama do 90 cm visine. Sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima u području mediteranske klime ili češće kao sobna biljka. Odgovara joj svjetlo ili plusjenovito stanište, te plodna, rahla i dobro drenirana zemlja.

Share this :
Share this:
Agave americana

Agave americana

Agave americana – američka agava je trajna biljka zeleno plavkaste boje. Nakon 8-10 godina stvara uspravnu i vrlo visoku stabljiku od 8-9 m s mnogobrojnim, malim, žutim cvjetovima. Cvatnja traje 2-3 mjeseca. Nakon što cvjetovi odumru i sama biljka umire. Raste na slabom zemljištu i kamenjarima. U zimskom periodu potrebno ju je zaštititi od mraza i čuvati na temperaturi od 4-6 ⁰C.

Share this :
Share this:
Alyssum sp.

Alyssum sp.

Alyssum sp. – kamenita trava je niska jednogodišnja biljka do 10 cm visine koja se može saditi u vaze, uz rub staza, na početak vrtne gredice ili u kamenjar. Ima duguljaste, igličaste listove i sitne cvjetiće koji mirišu na med, a mogu biti bijeli, ružičasti ili tamnoljubičasti. Sadite je na mjesta gdje ima puno sunca i neka tlo bude dobro drenirano. Mlade biljke se sade na otvorenom kada prođe opasnost od mraza.

Share this :
Share this:
Badem

Badem

- Soleta  - Porijeklom je iz Španjolske, srednje visine, dobro je razgranat i ima poluvertikalni rast. Ljuska je eliptična i tvrda, vrijeme cvatnje je od 15. veljače do 05. ožujka. -Supernova - bujna i vrlo rodna sorta, kasne cvatnje i otporna na bolesti. Dozrijev početkom rujna i samooplodna je sorta.

Share this :
Share this:
Begonia semperflorens

Begonia semperflorens

Begonia semperflorens – begonija je višegodišnja zeljasta biljka, mesnate razgrante stabljike do 50 cm visine. Cvate bujno od proljeća do jeseni. Otporna je na vrućine i suha ljeta . Moguće ju je saditi i u polusjeni. Odgovara joj dobro drenirana zemlja. U ponudi imamo razne boje listova (zeleni, crvenosmeđi) i cvjetova (bijeli, roza, crveni).

Share this :
Share this:
Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea – žutika je listopadni grm tamno crvenih listova, jako razgranate i guste stabljike do 2,5 m visine i do 1 m širine. Cvate u travnju i svibnju žutim cvjetovima. Plodovi su crvene boje, dozrijevaju krajem ljeta i ostaju na biljci preko zime. Otporna je na hladne temperature i na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Bougainvillea sp.

Bougainvillea sp.

Bougainvillea sp. – bugenvilija je listopadna penjačica koja ovisno o staništu može narasti i do 10 m visine. Ima brojne trnove koji se nalaze iznad pupova. Listovi su tamnozeleni, spiralno raspoređeni. Cvjetovi su mali i žuti, okruženi velikim pricvjetnim listovima raznih boja (ružičasti, bijeli, žuti, narančasti, crveni) zbog čega izgleda vrlo lijepo. Cvate od travnja do studenog. Mogu se uzgajati u obliku stabla, živice ili u velikoj tegli. Odgovaraju joj staništa pune sunčeve svjetlosti te rahla zemlja, a temperatura ne bi trebala biti niža od -6-8 ⁰C.

Share this :
Share this:
Buddleia davidii

Buddleia davidii

Buddleia davidii – budleja ili ljetni jorgovan je listopadni grm savijenih grana visine oko 2 metra. Cvjetovi su sitni, blagog mirisa. Boja cvijeta varira, od bijele do tamnoljubičaste, a cvate od srpnja do početka jeseni. Traži sunčani položaj, običnu vrtnu zemlju. U vrijeme cvatnje zalijeva se obilno. Dobro podnosi rez pa je moguće formiranje krošnje. Otporna je na niske temperature.

Share this :
Share this:
Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens - šimšir je gusti zimzeleni sitnolisni spororastući grm, pogodan i za male živice. Bolje uspijeva u sjenovitim položajima, premda može rasti i na sunčanom području ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Otporna je na niske temperature. Vrlo dobro podnosi orezivanje, koristi se u formalnom vrtlarstvu gdje se orezuje u željene oblike.

Share this :
Share this:
Callistemon laewis

Callistemon laewis

Callistemon laewis – četkovac je egzotična mediteranska zimzelena vrsta koja se može uzgajati kao manje stabalce ili grm, a koristi se i kao cvatuća mediteranska živica. Cvjetovi su mali i neugledni sa po 5 latica, no prašničke niti su crvene i duge i daju cvatu izgled crvene četke. Biljka cvate od lipnja i cvatnja može potrajati sve do listopada. Calistemon voli sunčane položaje te vlažno i dobro drenirano tlo blago kisele do neutralne reakcije. Tijekom cvatnje potrebno ga je jednom mjesečno prihraniti.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica

Cedrus atlantica

Cedrus atlantica – atlaski cedar je crnogorično stablo koje naraste do 40 m visine tvoreći široko piramidalnu krošnju. Listovi su igličasti plavkasto zeleni skupljeni u čuperke. Često se kod nas uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima i većim dvorištima. Odgovara mu toplo stanište, rahlo tlo bogato vapnom. Dobro uspijeva u područjima blage klime i vlažne atmosfere. Otporan je na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica 'Glauca Pendula'

Cedrus atlantica ‘Glauca Pendula’

Cedrus atlantica 'Glauca Pendula' - atlaski cedar 'Glauca Pendula' je crnogorično stablo viseće forme s dugim savijenim granama. Iglice su svjetlije ili tamnije sivoplave boje. Naraste 4 - 6 metara visoko. Odgovaraju im svi tipovi tla, dobro drenirani, a sadi se na sunčane položaje. Vrlo je dekorativna vrsta i poželjna u svakom vrtu kao soliter. Dobro uspijeva na direktnom suncu i polusjeni. Ovaj cedar otporan je na niske temperature, gradske uvjete i industrijsko zagađenje.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica 'Glauca'

Cedrus atlantica ‘Glauca’

Cedrus atlantica 'Glauca' – atlaski cedar ' Glauca' je crnogorično stablo koje naraste do 18 m visine. Listovi su igličasti izrazito sivoplave boje skupljeni u čuperke. Preferira suha, duboka, kisela do neutralna, pjeskovita do ilovasta tla. Ne podnosi vlažna i slabo drenirana tla. Otporan na sušu i djelomično otporan na sol u zraku. U mladosti mu je potreban zaštita od jakih vjetrova. Relativno brzorastuća vrsta u mladosti, kasnije sporijeg rasta. Do postizanja maksimalne veličine prođe od 20 do 50 godina.

Share this :
Share this:
Chamaerops excelsa

Chamaerops excelsa

Chamaerops excelsa – visoka žumara je lepezasta biljka iz porodice palmi. Stablo naraste do 12 m visine. Cvjetovi su mali, žuti, skupljeni u duge razgranate cvatove. Cvatu u travnju i svibnju. Podnosi temperature do -20⁰C. Iako je otporna na hladne temperature , male biljke je dobro zaštititi preko zime dok ne stasaju u otpornije. Raste na svijetlim mjestima no vrlo dobro podnosi polusjenu i sjenu.

Share this :
Share this:

Prikazujemo 1–20 od 116 rezultata