Prikazujemo 1–20 od 42 rezultata

Filter
Sort by :
Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni bijelim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Sadi se u grupama s drugim cvatućim grmljem ili samostalno. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima. Mogućnost sadnje i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:
Abelia x grandiflora 'Edward Goucher'

Abelia x grandiflora ‘Edward Goucher’

Abelia x grandiflora 'Edward Goucher' – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni ružičastim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima.

Share this :
Share this:
Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea – žutika je listopadni grm tamno crvenih listova, jako razgranate i guste stabljike do 2,5 m visine i do 1 m širine. Cvate u travnju i svibnju žutim cvjetovima. Plodovi su crvene boje, dozrijevaju krajem ljeta i ostaju na biljci preko zime. Otporna je na hladne temperature i na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Buddleia davidii

Buddleia davidii

Buddleia davidii – budleja ili ljetni jorgovan je listopadni grm savijenih grana visine oko 2 metra. Cvjetovi su sitni, blagog mirisa. Boja cvijeta varira, od bijele do tamnoljubičaste, a cvate od srpnja do početka jeseni. Traži sunčani položaj, običnu vrtnu zemlju. U vrijeme cvatnje zalijeva se obilno. Dobro podnosi rez pa je moguće formiranje krošnje. Otporna je na niske temperature.

Share this :
Share this:
Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens - šimšir je gusti zimzeleni sitnolisni spororastući grm, pogodan i za male živice. Bolje uspijeva u sjenovitim položajima, premda može rasti i na sunčanom području ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Otporna je na niske temperature. Vrlo dobro podnosi orezivanje, koristi se u formalnom vrtlarstvu gdje se orezuje u željene oblike.

Share this :
Share this:
Callistemon laewis

Callistemon laewis

Callistemon laewis – četkovac je egzotična mediteranska zimzelena vrsta koja se može uzgajati kao manje stabalce ili grm, a koristi se i kao cvatuća mediteranska živica. Cvjetovi su mali i neugledni sa po 5 latica, no prašničke niti su crvene i duge i daju cvatu izgled crvene četke. Biljka cvate od lipnja i cvatnja može potrajati sve do listopada. Calistemon voli sunčane položaje te vlažno i dobro drenirano tlo blago kisele do neutralne reakcije. Tijekom cvatnje potrebno ga je jednom mjesečno prihraniti.

Share this :
Share this:
Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri – mušmulica je zimzeleni ili poluzimzeleni puzajući grm, niskog rasta koji doseže visinu 60 cm. U lipnju se pojavljuju sitni bijeli cvjetići a kasnije, od rujna do studenog , pojavljuju se plodovi u obliku crvenkastih bobica. Ima dekorativnu vrijednost kroz sva godišnja doba zbog ukrasnih listova i cvjetova u proljeće te plodova i lišća u jesen. Nema nekakvih posebnih zahtjeva glede tla. Najbolje joj odgovara sunčani položaj. Odlično podnosi sušu, vjetar, otrovne plinove i orezivanje. Dunjarica je idealna biljka kao prekrivač tla.

Share this :
Share this:
Cotoneaster dammeri var. radicans

Cotoneaster dammeri var. radicans

Cotoneaster dammeri var. radicans – puzava mušmulica je vazdazeleni pokrivač tla koji ne prelazi visinu od 0,40 m. Horizontalno položene grane duge i do 1 m nose sitno ovalno lišće i sitne crvene plodove koji sazrijevaju u jesen. Zahvalne su za sadnju na padinama koje je teško održavati redovitom košnjom.

Share this :
Share this:
Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis – mušmulica je poluzimzelena vrsta, tamnozelenih sjajnih listića koji do kasne jeseni ostaju na granama prekrasnih jesenskih boja, lepezasto raširenih grana, s bijelim ili blijedo ružičastim cvjetićima u svibnju i bogatstvu crvenih bobica tijekom jeseni. Naraste do 80 cm visoko, a puzajuće grane dosegnu dva metra dužine, pa se često sadi kao prekrivač strmih dijelova vrta.

Share this :
Share this:
Cotoneaster salicifolius

Cotoneaster salicifolius

Cotoneaster salicifolius – vrbolisna mušmulica je zimzeleni, 3-4 m visok, gusto razgranat grm. Duguljasti, tamnozeleni, sjajni listovi gusto su raspoređeni na granama. Cvjetovi su bijeli, sitni i javljaju se u proljeće. Sjajni, crveni plodovi ostaju na granama tokom cijele zime. Nema nekakvih posebnih zahtjeva glede tla. Najbolje joj odgovara sunčani položaj. Odlično podnosi sušu, vjetar, otrovne plinove, sjenu i niske temperature. Najčešće se koristi za vezivanje nasipa, sadnju pored potpornih zidova i za formiranje slobodno rastućih niskih ograda.

Share this :
Share this:
Euonymus fortunei 'Emerald 'n' Gold'

Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n’ Gold’

Euonymus fortunei 'Emerald 'n' Gold' – fortuneova zlatna kurika je zimzelena biljka s listovima jarko žutih rubova. Dobro podnosi sjenovita mjesta, može rasti i na punom suncu, ali mu bolje odgovara polusjena i tada lijepo dolazi do izražaja obojenost listova. Ne podnosi teška, slabo drenirana tla.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus

Euonymus japonicus

Euonymus japonicus – japanska kurika je zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti tamnozeleni i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus ʺAlbomarginataʺ

Euonymus japonicus ʺAlbomarginataʺ

Euonymus japonicus 'Albomarginata' – japanska kurika 'Albomarginata' je zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti, zeleni, na rubovima bijele boje i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus ʺAureaʺ

Euonymus japonicus ʺAureaʺ

Euonymus japonicus 'Aurea' - japanska kurika 'Aurea' zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti, žutozelene boje i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri – gaura je višegodišnji grm koji naraste do 1,0 m. Cvjetovi su bijele do svijetlo ružičaste boje i nalaze se na dugim peteljkama. Biljka kontinuirano cvjeta od proljeća pa sve do pojave mraza u jesen. Preferira sunčan položaj, dobro drenirano i umjereno vlažno tlo (u slučaju prevelike vlage korijen biljke može strunuti). Preko zime biljku je potrebno zaštitit od niskih temperatura. Biljke koje prezimljavaju na otvorenom tijekom proljeća treba jače orezati. Sorte gaura s bijelim cvjetovima su otpornije na niske temperature. Naziv Gaura potječe od grčke riječi gauros (izvrstan, izvanredan) zbog izgleda cvjetova.

Share this :
Share this:
Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus –  vrtni hibiskus je listopadni grm, ili niže stablo koji naraste do 5 m visine. Cvate od lipnja do listopada bijelim i ružičastim cvjetovima. Raste na sunčanom i polusjenovitom mjestu, na dobro dreniranom tlu, bogatom humusom. Otporan je na niske temperature. Biljke dobro podnose orezivanje, te se često koriste za oblikovanje živih ograda.

Share this :
Share this:
Hydrangea hortensis

Hydrangea hortensis

Hydrangea hortensis – hortenzija je listopadni cvjetni grm. Cvate od lipnja do rujna bijelim, rozim i crvenim cvjetovima. Hortenziji odgovara vlažno,kiselo tlo i obilje vode. Osim vlažnosti, tlo treba biti propusno i hranjivo. Najbolje uspijeva na zaštićenim i polusjenovitim mjestima.

Share this :
Share this:
Jasminum nudiflorum

Jasminum nudiflorum

Jasminum nudiflorum – zimski jasmin je puzajući poluzimzeleni grm, visine i širine oko 3 m. Na nižim temperaturama ponaša se kao listopadna biljka, dok u toplijim krajevima lišće ostaje na granama. utjecajem vremenskih prilika, ipak okvirno, cvate od siječnja do travnja svjetložutim cvjetovima i unosi boju u zimske mjesece i rano proljeće. Odgovara mu sunčano mjesto do polusjena i umjereno vlažno, dobro propusno tlo. Tolerira slabiju kvalitetu zemlje i lagan je za presađivanje kao odrasla biljka.

Share this :
Share this:
Kerria japonica

Kerria japonica

Kerria japonica – kerija je listopadni grm do 2 m visine. Cvjetovi se pojavljuju sredinom proljeća, prije listova i zlatnožute su boje. Pogodna je za uzgoj za ukrašavanje zidova ili kao ukrasna živica. Odgovara joj sunčano i polusjenovito mjesto, a tolerira i sjenu. Otporna je na mraz i gradska onečišćenja no u područjima oštrije klime i jakih vjetrova uzgaja se u na zaštićenom mjestu.

Share this :
Share this:
Lagerstroemia indica

Lagerstroemia indica

Lagerstroemia indica – lagestremija je ukrasni grm ili maleno stabalce do 5 m visine. Cvate obilno i dugo ljeti, crvenim, ružičastim i ljubičastim cvjetovima. Premda ju zimi ne krase cvjetovi i listovi ona je i tada prekrasna te poput skulpture dominira u vrtnom prostoru zbog svoje glatke, sivkaste kore koja se ljušti. Za svoj optimalan rast i razvoj traži otvorene, osunčane položaje, ali zaklonjene od jakih vjetrova. U nedostatku svjetlosti grmovi se izdužuju te rastu nepravilno, dolazi do izostanka cvatnje ili je cvatnja oskudna.

Share this :
Share this:

Prikazujemo 1–20 od 42 rezultata