Prikazujemo 1–20 od 51 rezultata

Filter
Sort by :
Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora

Abelia x grandiflora – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni bijelim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Sadi se u grupama s drugim cvatućim grmljem ili samostalno. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima. Mogućnost sadnje i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:
Abelia x grandiflora 'Edward Goucher'

Abelia x grandiflora ‘Edward Goucher’

Abelia x grandiflora 'Edward Goucher' – abelija je zimzeleni (poluzimzeleni) gust, kompaktan grm do 1,5 m visine. Cvate od proljeća do jeseni ružičastim cvjetovima. Listovi su sjajni, tamnozeleni, postaju brončano-crveni zimi. Najbolje raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima na plodnim, vodopropusnim, blago kiselim i umjereno vlažnim tlima.

Share this :
Share this:
Berberis julianae

Berberis julianae

Berberis julianae – julijanina žutika je zimzeleni grm do 3 m visine. Listovi su duguljasti, dugi do 10 cm, kožaste teksture i bodljikavog vrha i rubova, tamno zeleni, u jesen tamno crvene boje. Cvatu u svibnju. Grmu odgovara sunčano do polusjenovito mjesto. Može rasti i u sjeni iako cvjetove neće stvarati bujno. Može rasti u raznim tipovima tla koja imaju dobru drenažu. Otporna je na sušu, gradska onečišćenja i hladne temperature. Uzgaja se kao soliterna ukrasna biljka ili kao živica.

Share this :
Share this:
Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea

Berberis thunbergii f. atropurpurea – žutika je listopadni grm tamno crvenih listova, jako razgranate i guste stabljike do 2,5 m visine i do 1 m širine. Cvate u travnju i svibnju žutim cvjetovima. Plodovi su crvene boje, dozrijevaju krajem ljeta i ostaju na biljci preko zime. Otporna je na hladne temperature i na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Buddleia davidii

Buddleia davidii

Buddleia davidii – budleja ili ljetni jorgovan je listopadni grm savijenih grana visine oko 2 metra. Cvjetovi su sitni, blagog mirisa. Boja cvijeta varira, od bijele do tamnoljubičaste, a cvate od srpnja do početka jeseni. Traži sunčani položaj, običnu vrtnu zemlju. U vrijeme cvatnje zalijeva se obilno. Dobro podnosi rez pa je moguće formiranje krošnje. Otporna je na niske temperature.

Share this :
Share this:
Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens - šimšir je gusti zimzeleni sitnolisni spororastući grm, pogodan i za male živice. Bolje uspijeva u sjenovitim položajima, premda može rasti i na sunčanom području ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Otporna je na niske temperature. Vrlo dobro podnosi orezivanje, koristi se u formalnom vrtlarstvu gdje se orezuje u željene oblike.

Share this :
Share this:
Callistemon laewis

Callistemon laewis

Callistemon laewis – četkovac je egzotična mediteranska zimzelena vrsta koja se može uzgajati kao manje stabalce ili grm, a koristi se i kao cvatuća mediteranska živica. Cvjetovi su mali i neugledni sa po 5 latica, no prašničke niti su crvene i duge i daju cvatu izgled crvene četke. Biljka cvate od lipnja i cvatnja može potrajati sve do listopada. Calistemon voli sunčane položaje te vlažno i dobro drenirano tlo blago kisele do neutralne reakcije. Tijekom cvatnje potrebno ga je jednom mjesečno prihraniti.

Share this :
Share this:
Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri – mušmulica je zimzeleni ili poluzimzeleni puzajući grm, niskog rasta koji doseže visinu 60 cm. U lipnju se pojavljuju sitni bijeli cvjetići a kasnije, od rujna do studenog , pojavljuju se plodovi u obliku crvenkastih bobica. Ima dekorativnu vrijednost kroz sva godišnja doba zbog ukrasnih listova i cvjetova u proljeće te plodova i lišća u jesen. Nema nekakvih posebnih zahtjeva glede tla. Najbolje joj odgovara sunčani položaj. Odlično podnosi sušu, vjetar, otrovne plinove i orezivanje. Dunjarica je idealna biljka kao prekrivač tla.

Share this :
Share this:
Cotoneaster dammeri var. radicans

Cotoneaster dammeri var. radicans

Cotoneaster dammeri var. radicans – puzava mušmulica je vazdazeleni pokrivač tla koji ne prelazi visinu od 0,40 m. Horizontalno položene grane duge i do 1 m nose sitno ovalno lišće i sitne crvene plodove koji sazrijevaju u jesen. Zahvalne su za sadnju na padinama koje je teško održavati redovitom košnjom.

Share this :
Share this:
Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis – mušmulica je poluzimzelena vrsta, tamnozelenih sjajnih listića koji do kasne jeseni ostaju na granama prekrasnih jesenskih boja, lepezasto raširenih grana, s bijelim ili blijedo ružičastim cvjetićima u svibnju i bogatstvu crvenih bobica tijekom jeseni. Naraste do 80 cm visoko, a puzajuće grane dosegnu dva metra dužine, pa se često sadi kao prekrivač strmih dijelova vrta.

Share this :
Share this:
Cotoneaster salicifolius

Cotoneaster salicifolius

Cotoneaster salicifolius – vrbolisna mušmulica je zimzeleni, 3-4 m visok, gusto razgranat grm. Duguljasti, tamnozeleni, sjajni listovi gusto su raspoređeni na granama. Cvjetovi su bijeli, sitni i javljaju se u proljeće. Sjajni, crveni plodovi ostaju na granama tokom cijele zime. Nema nekakvih posebnih zahtjeva glede tla. Najbolje joj odgovara sunčani položaj. Odlično podnosi sušu, vjetar, otrovne plinove, sjenu i niske temperature. Najčešće se koristi za vezivanje nasipa, sadnju pored potpornih zidova i za formiranje slobodno rastućih niskih ograda.

Share this :
Share this:
Cydonia japonica

Cydonia japonica

Cydonia japonica – japanska dunja je listopadni grm iz porodice ruža koji naraste do 1 m visine. Cvate prije listanja od veljače do travnja narančasto crvenim i bijelim cvjetovima. Odgovaraju joj svježa i hranjiva zemljišta na sunčanom mjestu. Otporna je na sušu, niske temperature i gradska onečišćenja. Podnosi orezivanje i može se uzgajati kao živa ograda.

Share this :
Share this:
Deutzia gracilis

Deutzia gracilis

Deutzia gracilis - dojcija je listopadni je grm porijeklom iz Japana. Postoje razni kultivari, različitih visina od 0,8 do 3 m i različitih boja cvjetova.  Sadi se u grupama s drugim cvatućim grmljem ili samostalno. Otporna je na gradska onečišćenja, sušu, mraz i niske temperature.

Share this :
Share this:
Euonymus fortunei 'Emerald 'n' Gold'

Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n’ Gold’

Euonymus fortunei 'Emerald 'n' Gold' – fortuneova zlatna kurika je zimzelena biljka s listovima jarko žutih rubova. Dobro podnosi sjenovita mjesta, može rasti i na punom suncu, ali mu bolje odgovara polusjena i tada lijepo dolazi do izražaja obojenost listova. Ne podnosi teška, slabo drenirana tla.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus

Euonymus japonicus

Euonymus japonicus – japanska kurika je zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti tamnozeleni i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus ʺAlbomarginataʺ

Euonymus japonicus ʺAlbomarginataʺ

Euonymus japonicus 'Albomarginata' – japanska kurika 'Albomarginata' je zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti, zeleni, na rubovima bijele boje i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Euonymus japonicus ʺAureaʺ

Euonymus japonicus ʺAureaʺ

Euonymus japonicus 'Aurea' - japanska kurika 'Aurea' zimzeleni grm ili nisko stablo 2-8 m visine. Listovi su kožasti, žutozelene boje i sjajni. Cvjetovi su zelenkasto bijeli, neugledni i sitni. Cvate u lipnju i srpnju. Otporna je na mraz i sušu. Odgovara joj stanište s puno sunca, svježa, duboka i rahla zemlja. Otporna je na dim, prašinu i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri

Gaura lindheimeri – gaura je višegodišnji grm koji naraste do 1,0 m. Cvjetovi su bijele do svijetlo ružičaste boje i nalaze se na dugim peteljkama. Biljka kontinuirano cvjeta od proljeća pa sve do pojave mraza u jesen. Preferira sunčan položaj, dobro drenirano i umjereno vlažno tlo (u slučaju prevelike vlage korijen biljke može strunuti). Preko zime biljku je potrebno zaštitit od niskih temperatura. Biljke koje prezimljavaju na otvorenom tijekom proljeća treba jače orezati. Sorte gaura s bijelim cvjetovima su otpornije na niske temperature. Naziv Gaura potječe od grčke riječi gauros (izvrstan, izvanredan) zbog izgleda cvjetova.

Share this :
Share this:
Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus –  vrtni hibiskus je listopadni grm, ili niže stablo koji naraste do 5 m visine. Cvate od lipnja do listopada bijelim i ružičastim cvjetovima. Raste na sunčanom i polusjenovitom mjestu, na dobro dreniranom tlu, bogatom humusom. Otporan je na niske temperature. Biljke dobro podnose orezivanje, te se često koriste za oblikovanje živih ograda.

Share this :
Share this:
Hydrangea hortensis

Hydrangea hortensis

Hydrangea hortensis – hortenzija je listopadni cvjetni grm. Cvate od lipnja do rujna bijelim, rozim i crvenim cvjetovima. Hortenziji odgovara vlažno,kiselo tlo i obilje vode. Osim vlažnosti, tlo treba biti propusno i hranjivo. Najbolje uspijeva na zaštićenim i polusjenovitim mjestima.

Share this :
Share this:

Prikazujemo 1–20 od 51 rezultata