Prikazuje se svih 12 rezultata

Filter
Sort by :
Acer palmatum

Acer palmatum

Acer palmatum – dlanastolisni javor je listopadno stablo niskog rasta visoko 5-8 m visine i često razgranato od niže razine. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani, dvostruko nazubljenih rubova. Između listića duboki su rezovi, zbog čega list izgleda kao široko otvorena ruka s raširenim prstima. Biljkama odgovaraju plodna tla bogata humusom, umjereno vlažna i blago kisela te puno svjetlosti, premda tolerira malo sjene.

Share this :
Share this:
Acer platanoides

Acer platanoides

Acer platanoides – javor mliječ je listopadno stablo od 20 do 35 m visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta. Zbog ljepote svoje krošnje sve se više koristi u hortikulturne svrhe. Listovi su svjetlo zeleni palmastog oblika s pet lapova, u jesen žute do narančasto-crvenkaste boje. Otporan je na gradska onečišćenja i hladne temperature.

Share this :
Share this:
Acer platanoides 'Drumondii'

Acer platanoides ‘Drumondii’

Acer platanoides 'Drumondii' – javor mliječ 'Drumondii' je listopadno drvo. Raste do 7-8 m u visinu i 5-6 m u širinu. Dobro podnosi vapnenačko tlo (plitko tlo ispod kojeg su vapnenačke stijene) te je sporog rasta. Zbog plitkog korijenskog sustava treba izbjegavati sadnju blizu kuća i betoniranih staza. Traži sunčane i umjereno sjenovite položaje.

Share this :
Share this:
Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus – gorski javor je listopadno stablo 30-40 m visine stoga je pogodan za velike okućnice i vrtove. Krošnja mu je ovalna i bujna. Listovi su nasuprotni, veliki (10-20 cm) s pet lapova i nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, na naličju sivozeleni. Dolazi iz područja vlažne klime i toplog tla. Kako stari, kora mu ispuca u krpama, poput platane, pa tome zahvaljuje i svoje ime. Otporan je na gradska onečišćenja i brzog je rasta.  

Share this :
Share this:
Albizia julibrissin

Albizia julibrissin

Albizia julibrissin – albicija je listopadni grm ili stablo do 15 m visine. Krošnja je razgranata i široka, oblikom podsjeća na kišobran. Cvjetovi su veliki promjera oko 5 cm, skupljeni u guste cvatove, vrlo su dekorativni, egzotičnog izgleda. Cvatu ljeti i ugodnog su mirisa. Otporna je na hladne temperature te se može uzgajati u kontinentalnom području. Odgovara im pozicija punog sunca, otporne su na sušu, a polusjenovito mjesto toleriraju no u tom slučaju obilna cvatnja može izostati.

Share this :
Share this:
Celtis australis

Celtis australis

Celtis australis – ladonja je listopadno stablo koje naraste do 25 m visine tvoreći prozračnu, široku krošnju. Plodovi su okrugle tamno ljubičaste bobice i dozrijevaju u kolovozu i rujnu, no održe se na stablu i kroz zimu. Odgovaraju mu topla i sunčana staništa, rastresita, pjeskovita zemlja. Ne može rasti u sjeni. Podnosi suha i vlažna tla i može tolerirati sušu. Mediteranska klima joj posebno pogoduje. Često se sadi kao ukrasna biljka jer je otporna na onečišćenje zraka i dugo živi (više od 400 godina). Krošnja ljeti pruža ugodnu sjenu.

Share this :
Share this:
Fraxinus excelsior

Fraxinus excelsior

Fraxinus excelsior – obični jasen je listopadno stablo do 40 m visine i promjera debla do 1,7 m. Krošnja je okruglasta, nepravilna i prozračna. Raste na dubokim, svježim, plodnim, vapnenačkim i glinastim tlima. Sadi se kao ukrasno stablo, u vrtovima, parkovima i perivojima, kao pojedinačni primjerci u grupama ili u drvoredima. Vrlo brzo raste.

Share this :
Share this:
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba – ginko je listopadno, dvodomno stablo (postoje muške i ženske biljke), visine do 35 m i promjera debla preko 2 m. Listovi su zeleni, lepezastog oblika i u jesen poprimaju žutu boju. Plodovi dozrijevaju u jesen na ženskim stablima i neugodnog su mirisa. Zbog toga se u hortikulturi preferiraju muška stabla za sadnju. Voli sunčan položaj, podnosi niske temperature do -25 ⁰C, te je otporan na bolesti i insekte, sušu i mraz, ne smetaju mu gradska onečišćenja i smog. Ginko je preživio atomsku bombu bačenu u Hirošimi i bez posljedica od zračenja.

Share this :
Share this:
Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata – kelreuterija je listopadno stablo do 15 m visine. Kod nas se uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima. Ima zanimljive plodove u obliku velikih, u početku zelenožutih, a kasnije smeđih mjehura koji se zadržavaju na stablu i kroz zimu. U uzgoju zahtjeva vlažno tlo, dovoljno ljetnih oborina i puno sunca. Osjetljiva je na dugotrajan mraz i niske temperature.

Share this :
Share this:
Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua – američki likvidambar je listopadno stablo 15-20 m visine. Stvara grane karakterističnih izbočina slične brijestu, listovi su slični javoru, a plodovi su kao od platana. Kora je tamnosiva, u početku glatka, kasnije postane gruba i ljuskava. Stablo s plodovima izgleda vrlo dekorativno, kao da je okićeno božićnim kuglicama, a također i u jesen kada listovi poprime žarko crvenu boju. Odgovara mu plodno, vlažno i dobro drenirano tlo, na suhom tlu raste sporo i slabo se razvija. Otporan je na gradska onečišćenja i hladne temperature.

Share this :
Share this:
Liriodendron tulipifera

Liriodendron tulipifera

Liriodendron tulipifera – tulipanovac je listopadno stablo do 30 m visine. Ime vrste tulipifera odnosi se na sličnost cvijeta s tulipanom. Cvjetovi nisu mirisni, čine ih šest uspravnih, žutozelenih latica koje su s unutrašnje strane pri dnu narančaste boje, a cvate u svibnju i lipnju. Tulipanovcu odgovara sunčano mjesto, vlažna klima i svježa, duboka tla. Otporan je na mraz i niske temperature, ali ne tolerira sušu te ga je potrebno dodatno zalijevati, pogotovo ljeti. U jesen izgleda vrlo dekorativno zbog žute boje listova.

Share this :
Share this:
Tilia platyphyllos

Tilia platyphyllos

Tilia platyphyllos – velelisna lipa je listopadno stablo visoko do 40 m i tvori pravilnu i široku krošnju. Listovi su srcoliki i iako se osuše tokom jeseni, na stablu ostaju sve do kraja zime. Cvate u svibnju i lipnju, mirisnim, žutim cvjetovima. Idealna vrsta za velike okućnice budući da krošnja daje ugodnu hladovinu za ljetnih vrućina.

Share this :
Share this:

Prikazuje se svih 12 rezultata