Prikazuje se svih 7 rezultata

Filter
Sort by :
Acer palmatum "Atropurpureum"

Acer palmatum “Atropurpureum”

Acer palmatum "Atropurpureum"– dlanastolisni javor je listopadno stablo niskog rasta visoko 5-8 m visine i često razgranato od niže razine. Listovi su 4-12 cm veliki, dlanasto duboko urezani, dvostruko nazubljenih rubova. Između listića duboki su rezovi, zbog čega list izgleda kao široko otvorena ruka s raširenim prstima. Biljkama odgovaraju plodna tla bogata humusom, umjereno vlažna i blago kisela te puno svjetlosti, premda tolerira malo sjene.

Share this :
Share this:
Acer platanoides

Acer platanoides

Acer platanoides – javor mliječ je listopadno stablo od 20 do 35 m visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta. Zbog ljepote svoje krošnje sve se više koristi u hortikulturne svrhe. Listovi su svjetlo zeleni palmastog oblika s pet lapova, u jesen žute do narančasto-crvenkaste boje. Otporan je na gradska onečišćenja i hladne temperature.

Share this :
Share this:
Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus – gorski javor je listopadno stablo 30-40 m visine stoga je pogodan za velike okućnice i vrtove. Krošnja mu je ovalna i bujna. Listovi su nasuprotni, veliki (10-20 cm) s pet lapova i nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, na naličju sivozeleni. Dolazi iz područja vlažne klime i toplog tla. Kako stari, kora mu ispuca u krpama, poput platane, pa tome zahvaljuje i svoje ime. Otporan je na gradska onečišćenja i brzog je rasta.  

Share this :
Share this:
Fraxinus excelsior

Fraxinus excelsior

Fraxinus excelsior – obični jasen je listopadno stablo do 40 m visine i promjera debla do 1,7 m. Krošnja je okruglasta, nepravilna i prozračna. Raste na dubokim, svježim, plodnim, vapnenačkim i glinastim tlima. Sadi se kao ukrasno stablo, u vrtovima, parkovima i perivojima, kao pojedinačni primjerci u grupama ili u drvoredima. Vrlo brzo raste.

Share this :
Share this:
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba – ginko je listopadno, dvodomno stablo (postoje muške i ženske biljke), visine do 35 m i promjera debla preko 2 m. Listovi su zeleni, lepezastog oblika i u jesen poprimaju žutu boju. Plodovi dozrijevaju u jesen na ženskim stablima i neugodnog su mirisa. Zbog toga se u hortikulturi preferiraju muška stabla za sadnju. Voli sunčan položaj, podnosi niske temperature do -25 ⁰C, te je otporan na bolesti i insekte, sušu i mraz, ne smetaju mu gradska onečišćenja i smog. Ginko je preživio atomsku bombu bačenu u Hirošimi i bez posljedica od zračenja.

Share this :
Share this:
Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata – kelreuterija je listopadno stablo do 15 m visine. Kod nas se uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima. Ima zanimljive plodove u obliku velikih, u početku zelenožutih, a kasnije smeđih mjehura koji se zadržavaju na stablu i kroz zimu. U uzgoju zahtjeva vlažno tlo, dovoljno ljetnih oborina i puno sunca. Osjetljiva je na dugotrajan mraz i niske temperature.

Share this :
Share this:
Tilia platyphyllos

Tilia platyphyllos

Tilia platyphyllos – velelisna lipa je listopadno stablo visoko do 40 m i tvori pravilnu i široku krošnju. Listovi su srcoliki i iako se osuše tokom jeseni, na stablu ostaju sve do kraja zime. Cvate u svibnju i lipnju, mirisnim, žutim cvjetovima. Idealna vrsta za velike okućnice budući da krošnja daje ugodnu hladovinu za ljetnih vrućina.

Share this :
Share this:

Prikazuje se svih 7 rezultata