Prikazuje se svih 20 rezultata

Filter
Sort by :
Agapanthus africanus

Agapanthus africanus

Agapanthus africanus – afrički ljiljan je zimzelena, višegodišnja, zeljasta biljka. Cvate u srpnju i kolovozu plavoljubičastim i bijelim cvjetovima koji se nalaze na dugačkim stapkama do 90 cm visine. Sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima u području mediteranske klime ili češće kao sobna biljka. Odgovara joj svjetlo ili plusjenovito stanište, te plodna, rahla i dobro drenirana zemlja.

Share this :
Share this:
Agave americana

Agave americana

Agave americana – američka agava je trajna biljka zeleno plavkaste boje. Nakon 8-10 godina stvara uspravnu i vrlo visoku stabljiku od 8-9 m s mnogobrojnim, malim, žutim cvjetovima. Cvatnja traje 2-3 mjeseca. Nakon što cvjetovi odumru i sama biljka umire. Raste na slabom zemljištu i kamenjarima. U zimskom periodu potrebno ju je zaštititi od mraza i čuvati na temperaturi od 4-6 ⁰C.

Share this :
Share this:
Cineraria maritima

Cineraria maritima

Cineraria maritima – primorska cinerarija je višegodišnja biljka, uspravne jako razgranate, sivkasto vunaste stabljike. Cvate od svibnja do kolovoza žutim cvjetovima. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima zbog ukrasnih listova, manje zbog cvjetova. Voli sunčana mjesta mada podnosi i polusjenovita područja premda će tada izgubiti srebrnastu nijansu te će stabljika i listovi biti zelenkastiji. Otporna je na sušna razdoblja, na niže temperature (do -12⁰C) i vjetar. Naziv vrste maritima dolazi od latinske riječi mare (more), koja označava njezinu rasprostranjenost na morskim obalama.

Share this :
Share this:
Festuca glauca

Festuca glauca

Festuca glauca – plava trava je poznata po stvaranju kompaktnih, gustih busenova tankih, uspravnih listova plavozelene do sivozelene boje. Spada u niske vrste trava s rastom 20 - 30 cm u visinu i širinu.  Odlično podnosi sušu kad se dobro ukorijeni, a kod previše vlažnosti, osobito zimi, moglo bi doći do truljenja korijena. Biljka će razviti najintenzivnije boje ako se preko ljeta drži na suhom.

Share this :
Share this:
Gynerium argenteum

Gynerium argenteum

Gynerium argenteum – pampas trava je ukrasna trava koja naraste do 2 m visine. Cvjetovi su složeni u metlice bijele boje i cvatu krajem ljeta, u rujnu i listopadu. Voli sunčane položaje zaštićene od vjetrova, te vlažnu, hranjivu i dobro dreniranu zemlju. Teškom tlu potrebno je dodati šljunak kako bismo održali drenažni sloj jer zadržavanje vode oko korijena može dovesti do truljenja i smrzavanja istog. Orezuje se u veljači ili u ožujku i to 10-15 cm iznad tla kako bi se lijepo obnovila.

Share this :
Share this:
Helichrysum italicum

Helichrysum italicum

Helichrysum italicum – smilje je aromatična trajnica koji naraste do 60 cm visine. Cvjetovi su žuti, skupljeni u male cvjetne glavice i cvatu od travnja do srpnja. Smilje traži vrlo dobro dreniranu zemlju i toplo, otvoreno, sunčano mjesto i ne podnosi hladne temperature.

Share this :
Share this:
Hemerocallis sp.

Hemerocallis sp.

Hemerocallis sp. – trajna zeljasta biljka. Cvate od lipnja do kolovoza. Ljeti je važno redovito zalijevanje jer ukoliko nema dovoljno vlage neće moći razviti cvjetne pupove. Treba redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bismo produljili cvatnju. Dolaskom nižih temperatura listovi požute i propadnu i treba ih orezati.

Share this :
Share this:
Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia – lavanda je višegodišnja, grmolika biljka visoka 50-80 cm. Vrlo je dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Cvate od lipnja do srpnja, a sakuplja se cijelo ljeto. Lavanda je biljka mediteranskog podneblja i iako ju rijetko nalazimo u kontinentalnim krajevima i tu jednako dobro uspijeva.

Share this :
Share this:
Mesobryanthemum

Mesobryanthemum

Mesobryanthemum – pustinjska ruža je sukulentna trajnica koja se brzo širi te stvara velike guste površine i često se koristi kao pokrivač tla. Cvijet je ružičast, 3-5 cm, otvara se na jakom suncu, a zatvara u kasnim popodnevnim satima. Najbolje uspijeva na izravnom suncu i siromašnom tlu. Najčešće se sadi u priobalnom području jer je otporna na jake vjetrove i morsku sol. Podnosi i do -20 ⁰C.

Share this :
Share this:
Perovskia atriplicifolia

Perovskia atriplicifolia

Perovskia atriplicifolia - ruska kadulja je trajna zeljasta biljka koja naraste do 120 cm visine. Cvate od srpnja do rujna svjetloplavim cvjetovima. Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj i srednjoj Aziji gdje raste i do visokog planinskog pojasa. Odgovara joj stanište punog sunca, svježa do suha, plodna, dobro drenirana zemlja. Otporna je na hladne temperature, mraz, posolicu i bolesti.

Share this :
Share this:
Rosa 'Scarlet Meillandecor'

Rosa ‘Scarlet Meillandecor’

Rosa 'Scarlet Meillandecor'grmolika vrsta ruže do 90 cm visine. Cvate cijelo ljeto prekrasnim crvenim cvjetovima. Sadi se na razmaku od 50 cm. Bolje uspijeva na sunčanim položajima, na humusnim tlima. Nije zahtjevna s obzirom na klimu. Preporuča se jača rezidba u veljači prije početka vegetacije.

Share this :
Share this:
Rosa 'The Fairy'

Rosa ‘The Fairy’

Rosa 'The Fairy'- grmolika vrsta ruže do 120 cm visine. Cvate cijelo ljeto svijetlorozim ili tamnorozim bogatim grupnim cvjetovima. Sadi se na razmaku od 50 cm. Bolje uspijeva na sunčanim položajima, na humusnim tlima. Nije zahtjevna s obzirom na klimu. Preporuča se jača rezidba u veljači prije početka vegetacije.

Share this :
Share this:
Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis - ružmarin je zimzeleni grm do 2 m visine. Cvjetovi su svijetloplavi i cvatu u proljeće i sredinom jeseni. Cijela biljka jakog je i aromatičnog mirisa. Prirodno raste na sunčanim i kamenitim područjima priobalnog područja, no česta je po vrtovima kao ljekovita, začinska biljka.

Share this :
Share this:
Rosmarinus officinalis var. prostratus

Rosmarinus officinalis var. prostratus

Rosmarinus officinalis var. prostratus – puzajući ružmarin vrlo dekorativnog izgleda, idealan za sadnju u vaze ili kao prekrivač zidova ili tla.

Share this :
Share this:
Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – crnooka pupavica je rod zeljastih trajnica grmolikog oblika do 3 m visine. Cvate cijelo ljeto, prekrasnim cvjetovima sličnim suncokretu. Dobro uspijeva na sunčanim staništima i propusnim tlima. Dobro je rezati ocvale cvjetove kako energija ne bi išla u stvaranje sjemena već u formiranje novih cvjetova.

Share this :
Share this:
Salvia officinalis

Salvia officinalis

Salvia officinalis – ljekovita kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka do 70 cm visine. Cvate od svibnja do srpnja, u trajanju od oko 20 dana plavoljubičastim cvjetovima. Odgovaraju joj sunčana staništa i ne voli pretežno vlažnu zemlju te ju treba skromno zalijevati. Poznata je kao vrlo ljekovita biljka. Listovi kadulje sakupljaju se prije cvatnje.

Share this :
Share this:
Salvia xjamensis

Salvia xjamensis

Salvia xjamensis – grmolika vrsta kadulje do 100 cm visine. Cvate u ljeti i u jesen malim rozim cvjetovima. Kao i kod obične kadulje, odgovaraju joj sunčani položaji, propusna i suha tla. Preporuča se jača rezidba prije početka vegetacije.

Share this :
Share this:
Sedum sp.

Sedum sp.

Sedum sp. – žednjak je trajna, zeljasta, sukulentna biljka do 30 cm visine. Ima mesnate listove i male žute ili bijele cvjetove. Raste na sunčanim i suhim mjestima. Idealna vrsta za kamenjare.

Share this :
Share this:
Spartium junceum

Spartium junceum

Spartium junceum – brnistra je listopadna trajna biljka grmolikog rasta, naraste oko 2-3 m u visinu. U kasno proljeće i tokom ljeta prekrivena je mirisnim, jarko žutim cvjetovima. Prirodno raste na Mediteranu, na sunčanim prostorima i suhoj kršnoj zemlji i kamenjarima. Zbog prelijepih žutih cvjetova često se sadi kao dekorativna biljka u vrtovima i parkovima. Otporna je na sušu, na buru i na posolicu i dobro podnosi orezivanje. Vrlo dobro podnosi i gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Vinca minor

Vinca minor

Vinca minor - mali zimzelen je zeljasta zimzelena biljka do 40 cm visine. Listovi su joj mali i tamnozeleni. Cvate od proljeća do sredine ljeta ljubičastoplavim cvjetovima. Najbolje uspijeva u sjeni ili polusjeni, premda ju se može saditi i na suncu. Budući da uspijeva u sjeni može se saditi ispod krošanja stabala kao prekrivač tla. Traži dobro drenirano tlo bogato humusom.

Share this :
Share this:

Prikazuje se svih 20 rezultata