"Zasaditi vrt znači vjerovati u sutra."
O nama

„Rasadnik Frančeskija“– proizvodnja i prodaja šumskih sadnica i ukrasnog bilja. „Rasadnik Frančeskija” osnovan je 1970. godine u sastavu tadašnje organizacije ŠG „ISTRA“ BUZET Šumarija Buje. Smješten je na području sjeverozapadne Istre, 1,5 km zračne linije od najzapadnije točke RH – rta Savudrije. Područje rasadnika pripada humidnoj klimi, s prosječnom godišnjom količinom oborina od 900 mm i prosječnom godišnjom temperaturom zraka od 13 °C. Važno je napomenuti da maksimum oborina pada u jesenskom periodu, dok minimum padne u ljetnim mjesecima. Osnivanjem javnog poduzeća, danas trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. u rasadniku se prišlo proizvodnji šumskih sadnica u kontejneru koje isporučujemo na teren kao sadnice 1 + 0 ili 2 + 0. Najzastupljenije vrste u proizvodnji su crni bor (Pinus nigra), primorski bor (Pinus maritima), brucijski bor (Pinus brutia), hrast lužnjak (Quercus robur), hrast medunac (Quercus pubescens), hrast cer (Quercus cerris), obična bukva (Fagus sylvatica). Proizvodnja šumskih sadnica iz godine u godinu sve je veća i vrši se pod zdravstvenim i stručnim nadzorom Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko. U proizvodnji ukrasnog bilja koristimo se vegetativnim i generativnim razmnožavanjem. Prateći potrebe i novosti na tržištu iz godine u godinu povećavamo asortiman biljaka. U rasadniku proizvodimo listopadno i zimzeleno grmlje, penjačice, trajnice, sezonsko cvijeće. Preventivnim mjerama zaštite biljaka i upotrebom kvalitetnih supstrata i gnojiva proizvodimo kvalitetan sadni materijal u kontejnerima raznih dimenzija koji omogućavaju sadnju biljaka i za vrijeme trajanja vegetacije. Kompletan asortiman biljaka čini vlastita proizvodnja. Ponosni smo što Vam na temelju dugogodišnjeg iskustva i praćenja rasta i razvoja biljaka od sjemena ili reznice do formiranja odrasle biljke možemo dati stručne savjete u odabiru, uzgoju i zaštiti biljaka.

Uredili smo okoliš svog objekta i balkone cvjetnicama, trajnicama i ukrasnim biljem s povjerenjem u Rasadnik Frančeskija, zahvalni smo im na edukaciji i ljubaznosti.

Dragica Lukin

međunarodna gastronomska sutkinja

U rasadniku Frančeskija kupujemo biljni materijal za potrebe uređenja Resorta Skiper gotovo 10 godina. Osim kvalitete bilja, dostupna je i količina bilja pa je veoma jednostavno napraviti krajobrazno uređenje manjih i većih površina. Biljni materijal ima kontinuiranu kvalitetu, iz godine u godinu isti sortiment biljnog materijala uvijek je iste kvalitete ili bolji.

Marta Živković Poropat

Voditelj hortikulture / Horticulture Manager, Skiper Resort

Zahvaljujući profesionalnom pristupu te visokom standardu i kvaliteti njihovih sadnica ukrasnog drveća, grmlja i trajnica iz vlastite proizvodnje realizirali smo više uspješnih projekata.

mr.sc. Vida Vladimir, dipl.ing.agr.

direktor i projektant krajobrazne arhitekture, VIDA VERDE d.o.o.

Sve su sadnice izuzetno zdrave i uz malo njege lijepo napreduju. Dobili smo sve informacije, ali i ono važnije – poduku što saditi i kako njegovati, a sve smo mogli dogovoriti i putem e-maila.

Obitelj Kralj