Prikazuje se svih 17 rezultata

Filter
Sort by :
Cedrus atlantica

Cedrus atlantica

Cedrus atlantica – atlaski cedar je crnogorično stablo koje naraste do 40 m visine tvoreći široko piramidalnu krošnju. Listovi su igličasti plavkasto zeleni skupljeni u čuperke. Često se kod nas uzgaja kao ukrasno stablo u parkovima i većim dvorištima. Odgovara mu toplo stanište, rahlo tlo bogato vapnom. Dobro uspijeva u područjima blage klime i vlažne atmosfere. Otporan je na gradska onečišćenja.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica 'Glauca Pendula'

Cedrus atlantica ‘Glauca Pendula’

Cedrus atlantica 'Glauca Pendula' - atlaski cedar 'Glauca Pendula' je crnogorično stablo viseće forme s dugim savijenim granama. Iglice su svjetlije ili tamnije sivoplave boje. Naraste 4 - 6 metara visoko. Odgovaraju im svi tipovi tla, dobro drenirani, a sadi se na sunčane položaje. Vrlo je dekorativna vrsta i poželjna u svakom vrtu kao soliter. Dobro uspijeva na direktnom suncu i polusjeni. Ovaj cedar otporan je na niske temperature, gradske uvjete i industrijsko zagađenje.

Share this :
Share this:
Cedrus atlantica 'Glauca'

Cedrus atlantica ‘Glauca’

Cedrus atlantica 'Glauca' – atlaski cedar ' Glauca' je crnogorično stablo koje naraste do 18 m visine. Listovi su igličasti izrazito sivoplave boje skupljeni u čuperke. Preferira suha, duboka, kisela do neutralna, pjeskovita do ilovasta tla. Ne podnosi vlažna i slabo drenirana tla. Otporan na sušu i djelomično otporan na sol u zraku. U mladosti mu je potreban zaštita od jakih vjetrova. Relativno brzorastuća vrsta u mladosti, kasnije sporijeg rasta. Do postizanja maksimalne veličine prođe od 20 do 50 godina.

Share this :
Share this:
Cedrus deodara

Cedrus deodara

Cedrus deodara – himalajski cedar je crnogorično stablo koje naraste do 50 m visine. Listovi su igličasti svijetlozeleni do plavkastozeleni skupljeni u čuperke. Odgovaraju mu sunčana i polusjenovita staništa, zaštićen prostor, lagano kisela tla, duboka i dobro drenirana zemljišta. Otporan je na hladne temperature, ali je osjetljiv na mraz. Češere počinje stvarati s oko 10 godina.

Share this :
Share this:
Cedrus deodara 'Pendula'

Cedrus deodara ‘Pendula’

Cedrus deodara 'Pendula' – himalajski cedar 'Pendula' je zimzeleno srednje visoko drvo padajuće forme. Odličan je za mali vrt. Grane mu atraktivno vise do zemlje gdje se razlegnu u širinu. Vezujući ga uz potporanj moguće mu je odrediti visinu rasta na 2 – 3 metra jer bez njega redovito je niži od 1 metra. Ovaj cedar preferira sunčan ili polusjenovit položaj. Voli duboka, propusna, pjeskovito – humusna tla u kojima se ne zadržava voda. Uzgoj je moguć u područjima sa blagim zimama, jer podnosi zime. Dobro podnosi gradske uvjete i industrijsko zagađenje, a dobro reagira i na orezivanje.

Share this :
Share this:
Chamaerops excelsa

Chamaerops excelsa

Chamaerops excelsa – visoka žumara je lepezasta biljka iz porodice palmi. Stablo naraste do 12 m visine. Cvjetovi su mali, žuti, skupljeni u duge razgranate cvatove. Cvatu u travnju i svibnju. Podnosi temperature do -20⁰C. Iako je otporna na hladne temperature , male biljke je dobro zaštititi preko zime dok ne stasaju u otpornije. Raste na svijetlim mjestima no vrlo dobro podnosi polusjenu i sjenu.

Share this :
Share this:
Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii – lejlandski čempres je zimzeleno, crnogorično stablo uspravnog rasta, naraste više od 30 m. Biljkama odgovara sunčan ili polusjenovit položaj, dobro podnosi orezivanje i često se uzgajaju u gustim redovima kao živa ograda na razmaku od 70 cm. Otporne su na gradska onečišćenja i na niske temperature.

Share this :
Share this:
Cupressus macrocarpa 'Goldcrest'

Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest’

Cupressus macrocarpa 'Goldcrest' – zlatni čempres poznat je i po imenu limun čempres zbog atraktivnih zlatnožutih iglica. Kod sadnje mu je potrebno osigurati dobro dreniranu podlogu jer u protivnom razvije plitko i slabo korijenje zbog čega je onda podložan stradavanju od jačih vjetrova i isušivanja. Voli sunčane položaje jer u sjeni ne postiže maksimalne estetske vrijednosti. Jako dobro podnosi rez i brzo se regenerira pa je time idealan kandidat za orezivanje i oblikovanje. Osjetljiv je na jako niske temperature stoga ako ga imate posađenog u teglama treba ga tijekom zimskih mjeseci skloniti na toplije. Zbog mogućnosti orezivanja u razne oblike i figure, poput piramide, grma ili minijaturnog drveta njegovi kultivari se mogu uzgajati u domu na terasama ili balkonima. Također je dobar izbor za bonsai.

Share this :
Share this:
Cupressus sempervirens

Cupressus sempervirens

Cupressus sempervirens – obični čempres je zimzeleno stablo koje naraste do 35 m. Nije osjetljiv na vrstu tla. Otporan je na visoke temperature i hladnoću, dobro podnosi sušu i u uzgoju nije zahtjevan. Značajne su dvije forme: Cupressus sempervirens var. horizontalis – ima horizontalne grane i široko kupastu krošnju Cupressus sempervirens var.pyramidalis – ima gustu, piramidalnu, stupoliku krošnju koja se suzuje na vrhu, grane su uspravne i priljubljene.

Share this :
Share this:
Phoenix canariensis

Phoenix canariensis

Phoenix canariensis – kanarska datulja je zimzeleni grm ili stablo iz porodice palmi, 10-20 m visine. Prirodno je rasprostranjena na Kanarskim otocima, a u Europi se uzgaja kao ukrasna biljka na području Mediterana. Odgovara joj plodna i dobro drenirana zemlja i sunčani položaji.

Share this :
Share this:
Picea pungens

Picea pungens

Picea pungens – srebrna smreka ili bodljikava smreka je crnogorično stablo koje naraste do 30 m visine. Otporna je na gradska onečišćenja, mraz i vjetar i ljetne suše. Preferira vlažno, kiselo do neutralno, dobro drenirano tlo. Nije primjerena za male okućnice jer s vremenom preraste kapacitet prostora i visine.

Share this :
Share this:
Pinus halepensis

Pinus halepensis

Pinus halepensis – alepski bor je zimzeleno stablo koje naraste do 20 m visine. Raste na skromnim i oskudnim zemljištima u priobalnom području. Prilagođava se raznim tipovima zemljišta i tolerira sušu. Odgovaraju mu topli i sunčani položaji.

Share this :
Share this:
Pinus maritima (Pinus pinaster)

Pinus maritima (Pinus pinaster)

Pinus maritima (Pinus pinaster) – primorski bor je zimzeleno stablo koje naraste do 25 m visine. Raste na skromnim i oskudnim zemljištima u priobalnom području. Prilagođava se raznim tipovima zemljišta i tolerira sušu. Odgovaraju mu topli i sunčani položaji.

Share this :
Share this:
Pinus pinea

Pinus pinea

Pinus pinea – pinija ili pinj je izrazito sredozemna vrsta, rasprostranjena duž cijele obale Sredozemlja, dijela sjeverne Afrike i Kanarskih otoka. Sjemenka se naziva pinjol i jestiva je. Karakterističnog je habitusa, pravilnog debla i visoko podignute, u mladosti okrugle, a kasnije kišobranaste krošnje. Zbog svog lijepog izgleda često se sadi unutar urbanih sredina kao dekorativno drvo.

Share this :
Share this:
Thuja occidentalis 'Globosa'

Thuja occidentalis ‘Globosa’

Thuja occidentalis 'Globosa' – tuja 'Globosa' je četinjača pravilne kuglaste forme do 1,5 m visine. Pogodna je za sadnje u grupama i pojedinačno. Traži kvalitetnu humusnu zemlju i dosta vode. Uspijeva na sunčanim pozicijama i u sjeni. Otporna je na mraz i niske temperature i može se saditi i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:
Thuja occidentalis 'Smaragd'

Thuja occidentalis ‘Smaragd’

Thuja occidentalis 'Smaragd' – smaragdna tuja je četinjača i jedna od najljepših vrsta tuja piramidalnog oblika. Može doseći visinu do 8 m. Sadi se češće kao vrsta za žive ograde (80-90 cm razmaka) premda je pogodna za sadnju u vaze i kao soliter. Traži kvalitetnu humusnu zemlju i dosta vode. Bolje uspijeva u sjeni i odgovaraju joj više klimatski uvjeti kontinentalne klime.

Share this :
Share this:
Thuja orientalis 'Aurea'

Thuja orientalis ‘Aurea’

Thuja orientalis 'Aurea' – istočnjačka tuja je zimzeleno stablo do 15 m visine. Zbog žutozelenih listova vrlo je dekorativnog izgleda. Nije osjetljiva na vrstu tla, a najbolje joj odgovaraju sunčana i svjetla mjesta. Vrlo dobro podnosi sušu i ne voli zadržavanje vode oko korijena. Nije osjetljiva na mraz i niske temperature i može se saditi i u kontinentalnom području.

Share this :
Share this:

Prikazuje se svih 17 rezultata