DATE : 13 siječnja, 2020 By : admin
Osnovan 1970.godine, rasadnik Frančeskija tih je godina turističkog „booma“ svojim proizvodima, mahom hortikulturnim biljem, opskrbljivao uređivanje okoliša i ozelenjivanje površina oko novopodignutih hotelskih i apartmanskih naselja istarskih turističkih gradića. Rasadnik danas doživljava novi uzlet s prepoznatljivim proizvodima. Evo male priče o ovom istarskom brandu. Nekoliko kilometara od Umaga, kroz Savudriju, nižu se mala mjesta poznata po svojim ribarima (Zambratija, Bašanija, Volpanija), ali i po tome što ih ovih ljetnih dana obilaze brojni novovjekovni nomadi u potrazi za gastronomskim specijalitetima i užicima ili jednostavno za odmorom u nekoj od zelenih oaza uz more. Jedno od naselja je i Frančeskija koja nudi i jedan sasvim drugačiji proizvod – istoimeni rasadnik koji je sa svojim rasadničkim šumskim i hortikulturnim proizvodima u Istri ponovno postao brand!
Osnovan 1970. godine, rasadnik je „sudjelovao“ u turističkom procvatu koji je 70-ih godina prošloga stoljeća zahvatio mala mjesta i gradiće uz more. Gotovo da nema većeg hotelskog kompleksa ili apartmanskog naselja u Umagu, Novigradu, Poreču, Rovinju i drugim danas svjetski poznatim istarskim turističkim odredištima u čijem ozelenjivanju i uređenju okoliša nisu sudjelovali šumarski stručnjaci i u kojem nije korišteno raznoliko ukrasno grmlje, drveće i cvijeće iz ovoga rasadnika! S puno ukusa obnovljena i uređena upravna zgrada na ulazu u rasadnik upućuje da se ovdje ništa ne događa slučajno i da se sve pomno planira. Potvrđuje to i upraviteljica, diplomirana šumarka Ester Brajković-Vladilo koja nas je odmah obasula s hrpom podataka!
– Rasadnik se proteže na 21,6 ha i u cijelosti je ograđen, u sastavu je Šumarije Buje, odnosno Uprave šuma Buzet, a od 2009. je u statusu radne jedinice (zajedno s rasadnikom Šijana). Šestoro je stalno zaposlenih s kojima stižemo obaviti sve poslove, no po potrebi nam pomažu i radnici iz obližnjih šumarija s kojima odlično surađujemo, -kaže upraviteljica. Geografska pozicija rasadnika, smještenog blizu najzapadnije točke Republike Hrvatske, određuje neka važna obilježja: u uvjetima humidne klime ima dosta oborina, najviše u jesen, uz prosječnu godišnju temperaturu od 13 stupnjeva. Problem je što kroz vapnenac i dolomite kao podlogu voda broz nestane, no sistemom stalnog navodnjavanja osigurano je dovoljno vode u svako doba godine. Gornji sloj, duboka crvenica, iznimno je dobre proizvodne sposobnosti. Na otvorenom prostoru te u plastenicima i staklenicima rasadnik danas nudi šumsko reprodukcijski sadni materijal te hortikulturno bilje.
– Gotovo sav šumski sadni materijal proizvodimo u kontejnerima, na površini od 1500 m2, što šumarima olakšava i omogućuje sadnju tijekom cijele godine. Do 2009. to je mahom bio crni, primorski i brucijski bor, proizvodilo se 415 tisuća sadnica koje su preuzimale šumarije s područja domicilne buzetske Uprave. Sada je asortiman proširen pa imamo i sadnice bukve, cera, crnike, medunca, lužnjaka. Moram istaknuti da je prema izvještajima s terena vrlo dobar uspjeh u pošumljavanju hrastovim sadnicama, oko 70%, – ističe Brajković-Vladilo.
No ono po čemu je rasadnik postao poznat i izvan šumarskih krugova, hortikulturno je bilje za kojim je u Istri velika potražnja. Otkako je turizam postao prestižni i najvažniji gospodarski istarski proizvod, raste potražnja za svim onim što bitno obilježava turističku ponudu. A osim mora i sunca, onoga što nam je priroda dala, ugostiteljskih, kulturnih i drugih sadržaja, to je i zeleni, uređeni okoliš. -Svake godine proizvedemo oko 100 različitih biljnih vrsta vegetativnim i generativnim putem, kaže upraviteljica. Imamo i vlastiti matičnjak, što je iznimno važno, jer svake godine dobijemo sjeme iste kvalitete. Hortikulturni materijal se osim u poljima proizvodi i u posudama, što omogućava kontinuiranu proizvodnju cijele godine. No i već dosegnuti, mogla bih reći europski standardi, naprosto uvjetuju isporuku u posudama!
Što se najviše traži? Sve, ipak više od ostalog lavanda, ružmarin, puzeći ružmarin, oleandar. Prodaja se obavlja na licu mjesta, rasadnik svakodnevno obilaze brojni građani zainteresirani za kupnju, ali i na različitim sajmovima i manifestacijama na kojima redovito rasadnik sudjeluje i predstavlja svoju ponudu. No otkako je, kaže upraviteljica, prošle godine otvorena web stranica, interes je višestruko porastao. Prepoznati smo kao kvalitetni proizvođači, ali i stručnjaci koji mogu dati savjet. U sklopu rasadnika su i staklenik i plastenik s automatskim navodnjavanjem te prostor za proizvodnju u kontejnerima.
Dio površina na kojima je bio stari sadni materijal je nakon čišćenju dobio novu namjenu: prošle, 2010. godine je na 5 ha podignut plantažni nasad maslina i smokava! Kad za nekoliko godina počnu davati plod, bit će to još jedan veliki iskorak u obogaćivanju ponude iz Frančeskije. Na površinama rasadnika ima još nešto slobodnoga mjesta, čuva se za povećanje onih kultura koje se najviše traže. Premda se u pričama oko naših rasadnika rijetko spominju fi nancijski podatci, u Frančeskiji ne bježe od toga. I ne trebaju, jer su prošle godine poslovali s dobiti od 450 tisuća kuna!
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.